Toprestaurants Kortrijk

Top restaurants

Kattoo Hillewaere Weetjes Leave a Comment

Wat maakt een restaurant top? Een combinatie van volgende ingrediënten moet aanwezig zijn : een innovatieve chef met goede smaak, kwalitatieve ingrediënten, prachtige wijnen, een fijne sfeer en gastvrije ontvangst, goede bediening in een aangenaam kader.

Die criteria voor top restaurants zijn niet helemaal objectief. Maar er bestaan beoordelingssystemen die jaarlijks gidsen uitgeven met een lijst van beste restaurants. Ze doen hiervoor beroep op een aantal vaste criteria om die subjectieve gewaarwording in een zo betrouwbaar mogelijk oordeel te vatten.

De twee belangrijkste gidsen die een restaurant tot top restaurant bombarderen zijn die van Michelin en GaultMillau. Die twee werken niet op eenzelfde manier waardoor de uitkomst van de resultaten ook niet hetzelfde is.

Michelin

De Franse firma Michelin begint in 1900 al met het uitgeven van een gids met een overzicht van restaurants die zo goed zijn dat je er graag voor omrijdt. De Rode Gids is intussen uitgegroeid tot een begrip. Ze geven zowel sterren als vermeldingen. De sterren hebben voornamelijk met de uitzonderlijke kwaliteit van de keuken te maken en gaan van één tot drie.

Eén ster : Een uitstekende keuken in zijn categorie (Une très bonne table dans sa catégorie).

Twee sterren : Een verfijnde keuken die een omweg waard is (Table excellente, mérite un détour).

Drie sterren : Een uitzonderlijke keuken die een reis waard is (Une des meilleures tables, vaut le voyage).

De sterren zijn slechts voorbehouden voor een kleine minderheid. Maar een vermelding in de gids alleen al staat garant voor pure kwaliteit. Ze geven praktische informatie voor de reizigers over prijzen, comfort, bereikbaarbaarheid, aangenaam verblijft.

GaultMillau

De grote concurrent van de michelingids die restaurants beoordeeld is die van GaultMillau. Zij geven punten op een schaal van 20. De criteria zijn niet dezelfde als die van Michelin. GaultMillau kijkt eerder naar het totale plaatje en oordeelt op volgende criteria :

  • hoe is de cuissons
  • welke ingrediënten worden gebruikt
  • is het gerecht mooi gepresenteert
  • kloppen de wijn-spijsadviezen
  • hoe is de ontvangst, de sfeer, de timing enz.

Ze bekijken de fine dining ervaring in een ruimer kader

Geef een antwoord