Taste And Colours © - since 1999

Restaurant / kookatelier: weetjes!

Restaurant / kookatelier: weetjes!

Wrongel
Bij het maken van kaas is de wrongel de massa van net samengeklonterde eiwitten uit de melk die het eerste stadium van de kaas vormen. Om kaas te maken wordt de wrongel in een vochtdoorlatende doek verpakt en in een vorm gelegd. De wrongel is wit van kleur en wordt tijdens de kaasbereiding sterk samengeperst zodat zo veel mogelijk vocht wordt uitgedreven.

Kardemom
Familie van gember. Het is ook bekend onder de naam groene kardemom.
In de keuken worden de zaden en vaak omwille van de prijs ook de zaaddozen gebruikt. Kardemom heeft een zoete, scherpe geur en smaakt naar bergamot, citroen en kamfer. Het eten van kardemom zou een gunstige uitwerking hebben op maagklachten. Daarnaast zou het de eetlust bevorderen en heeft het een zuiverende werking op de adem.

Sneeuwhoen
De sneeuwhoen, of “grouse” in het Engels, komt voor op de Britse eilanden, en dan voornamelijk in Schotland en Engeland en sporadisch in Wales en Ierland. Deze hoen leeft in en van de heide en eet vooral bosbessen. Dit geeft ook de typische smaak aan de sneeuwhoen.
Speciaal aan dit dier is dat hij in de zomer een grijsbruine kleur heeft en in de winter wordt hij wit.
De sneeuwhoen is vrij exclusief, want beperkt verkrijgbaar. Er wordt slechts een beperkte periode per jaar op gejaagd. De jacht op de sneeuwhoen is internationaal vermaard en deelname is heel duur.
De meesten onder ons kennen de sneeuwhoen van de afbeelding op de Schotse whisky “The Famous Grouse”.
Grouse is één van de culinaire hoogstandjes van Taste and Colours, die we één keer per jaar op ons menu zetten.

Kaffir limoen of papeda
is een klein (2-5 cm), pokdalig, groen citrusvruchtje van de kafferlimoen, een veelvoorkomende struik uit zuidoost Azië. De vruchtjes worden het meest gebruikt in de keukens van Thailand en Laos. Smaakt en ruikt als limoen, maar dan net iets intenser en geparfumeerder.

Perle des mille étangs
Hoevekip uit Bourgogne die vrij rondgelopen heeft. De kip heeft het keurmerk Label Rouge. Dat is in 1965 in het leven geroepen door Franse pluimveehouders. Zij wilden terug naar de traditionele, kleinschalige houderij die streeft naar topkwaliteit. Label Rouge staat voor pluimveevlees en eieren van superieure kwaliteit vergeleken met die van standaardkippen en -eieren.
De scharrelkippen bieden intens smaakplezier. Dankzij hun bewegingsvrijheid is het vlees mager, mals en heeft het een bijzonder lekker aroma. Deze productiemethode respecteert dus zowel het dierenwelzijn als het milieu.

Mooie meid
Mooie meid of heek lijkt zeer sterk op de kabeljauwachtigen maar behoort er biologisch niet toe. Heek is een zeer belangrijke vis voor het mediterrane gebied (merluza) maar wordt ook door onze vissers vrijwel het ganse jaar aangevoerd. Het visvlees is zeer smakelijk, eerder zacht en valt makkelijk uit elkaar in verse toestand, maar verstevigt tijdens de bereiding.

Quinoa
Quinoa (Latijnse naam: Chenopodium quinoa) is een plant die al meer dan 5.000 jaar gecultiveerd wordt door indianenstammen op de hoogvlaktes van de Andes in Bolivië. Volgens de mythologie is quinoa op de Aarde achtergebleven als restant van een godenmaaltijd en sindsdien werd zij altijd beschouwd als een onsterfelijk voedingsmiddel.
Quinoa bestaat in drie variëteiten: witte, rode en zwarte. Het wordt wel eens ‘de moeder der granen’ genoemd omwille van haar uitzonderlijk hoge voedingswaarde, maar eigenlijk is het helemaal geen graangewas maar een zaadkorrel. Quinoa is een gekweekte variëteit uit een familie wilde planten (chenopodiaceae of ganzenvoet) en is verwant aan spinazie en suikerbiet. Het is erg voedzaam, zit boordenvol proteïnen en is glutenvrij.

Coeur de boeuf
betekent letterlijk: ossenhart. Dit is een verwijzing naar de vruchtvorm. Het is een tomatentype dat je vooral in zuiderse landen nog wel eens wil vinden in de supermarkt of op de markt. Ze zijn vol van smaak.

Cocos tarbais
zijn de typische witte boontjes die gebruikt worden in de cassoulet. Het is een streekproduct uit de Tarbes, Zuid-West Frankrijk. De boontjes hebben een dunne schil en een subtiele smaak.

Framboos-aardbei
De framboos-aardbei is internationaal ook bekend als strasberry; een samentrekking van de woorden ‘raspberry’ (framboos) en ‘strawberry’ (aardbei). De framboos-aardbei is 100% een aardbei maar heet zo vanwege het kleinere formaat en de diepliggende zaden, die het uiterlijk geven van een framboos. De framboos-aardbei is een ras dat al bijna 100 jaar oud is en nog steeds wordt gekweekt vanwege de unieke smaak en zijn aparte voorkomen.Alle rode aardbeien zoals wij die tegenwoordig kennen, zijn ontstaan door een kruising die in de 18de eeuw heeft plaatsgevonden. Het is een kruising tussen de Fragaria Chiloensis uit Chili en de Fragaria Virginiana uit Noord-Amerika. In de framboos-aardbei van tegenwoordig kan je nog steeds de twee ouderrassen herkennen; het donkergroene leerachtige blad en het speciale aroma komen van de Chileense aardbei terwijl de diepliggende zaden zijn geërfd van de Noordamerikaanse aardbei. Dit betekent dat, net als de ananas-aardbei, ook de framboos-aardbei aan de basis staat van de aardbei zoals wij die tegenwoordig het meest in de winkel zien liggen.

Cherimoya
De cherimoya is een tropische plant en komt oorspronkelijk voor in de hoogland valleien van de Andes in Peru, Ecuador, Colombia en Bolivia tussen 1000 en 2000 meter hoogte. De vrucht wordt veel in Chili geteeld en het land is een van de grootste exporteurs van cherimoya in de regio. De noordelijkste teeltgebieden zijn het Middellandse Zeegebied (Spanje en Israël) en China. De vrucht behoort tot de groep van tropische roomappels en wordt ook wel de Jamaica-appel genoemd. De vruchten zijn ovaal, vaak lichtelijk langwerpig en hartvormig, 10 – 20 cm lang en met een diameter van 7 – 10 cm, met een leerachtige, gladde groene schil. Het vruchtvlees is wit met vele zwarte pitten en zeer zoet. Toch bevat de vrucht maar 13 g koolhydraten en 62 kcal per 100 gram. Deze vrucht wordt ook steeds vaker in Nederland en België op markten en in supermarkten verkocht. In de omgeving van Motril, Spanje wordt er een fruitige likeur van de cherimoya gemaakt.

Fregola tostata
Fregola ook wel Fregula is een specialiteit uit Sardinië. Het is een pastasoort  gemaakt van grof griesmeel (semola). Het werkwoord ‘fregare’ betekent wrijven en deze fregola pasta is dan ook gemaakt door het wrijven van grove griesmeelpasta en water om de kruimels te creëren. Deze pasta wordt twintig uur gedroogd en in een oven geroosterd. Dat geeft het een rijke, aardse en getoaste smaak.

Zilverzuring
De naam zuring heeft te maken met de scherpe smaak van de bladeren. De soorten die in Nederland en Belië voorkomen, behoren tot de 200 eenjarige , tweejarige en overblijvende soorten. Zuring komt oorspronkelijk uit Europa en Azië en is al sinds de oudheid bekend als tuinplant. Artsen in het oude Rome kenden de plant al en Plinius schreef dat Romeinse soldaten van scheurbuik konden worden genezen met de werkzame stoffen die erin zaten. In de 19e eeuw werd hij gebruikt als een licht laxerend middel, een eigenschap die nog steeds door de moderne medische wetenschap wordt erkend. Zilverzuring heeft een hartvormig blaadje en een fijne zure toets, de smaak van een Granny Smith appel. Het is lekker in salades of als garnering.

Tijgermelk
Tijgermelk is een marinade op basis van verschillende citrusvruchten zoals citroen, limoen, yuzu afgewerkt met wat koriander en look. In Peru staat tijgermelk gekend als antikatermiddel en als afrodisiacum.

Ceviche
Ceviche is een koud gemarineerde visbereiding afkomstig uit Latijns-Amerika.

Yuzu
Een Japanse citrusvrucht die eruit ziet als een mislukte mandarijn. Van Yuzu gebruik je vooral de schil en het sap. De aromatische schil geeft mooie smaakaccenten aan gerechten. Het sap is minder scherp en veel subtieler dan citroen: Een complexe mix van limoen, citroen en zoete boventonen van mandarijn. Fijnproevers herkennen er ook grapefruit en dennengeur in.

Spiering
Spiering is een vissoort die ver verwant is aan de zalmen. Een groenglimmend witvisje, schitterend met grote oogjes en een piepklein vetvinnetje op de rug, naar het eind van de staart toe.
In Frankrijk en Spanje geldt de spiering als een delicatesse. Ze wordt dan veelal gefrituurd en met kop en al gegeten.

Nori
Nori is het Japanse woord voor wier of alg. Noribladen wordt ongeveer gemaakt zoals papier: fijngemalen zeewier-pulp wordt geschept in een platte zeef en gedroogd tot dunne vellen van zo’n 18×20 cm. Het wordt niet van één specifiek soort zeewier gemaakt maar wel van die uit één familie, vandaar dat de kleur en kwaliteit nogal kan verschillen.

Kumquat
De kumquat ziet eruit als een kleine, ovale sinaasappel. Anders dan de overige citrusvruchten, kan je de kumquat met schil en al eten. De binnenkant van de vrucht is verdeeld in een aantal segmenten en het vruchtvlees is lichtoranje. Kumquats groeien aan kleine struikjes en zijn rijk aan vitamine C en kalium. Het vruchtvlees smaakt bitterzoet en de schil kruidig.

Kweepeer
De kweepeer is een bittere vrucht die nauw verwant is aan de appel, peer en de lijsterbes. De harde vrucht groeit aan een boom die vier tot zes meter hoog kan worden. Het is een harde, peervormige vrucht met een gele kleur en donzige schil. Het stevige vruchtvlees van kweeperen heeft een aangenaam aroma dat een hele kamer aangenaam doet geuren.

Hoppescheuten
Hop is een doorlevende klimplant, zelfs de langste kruidachtige klimplant in onze flora. Ze behoort tot de familie van de hennepachtigen. De stengel heeft een vier- tot zeskantig uitzicht en voelt ruw en knobbelig aan. Hij is immers bezet met fijne ankervormige haartjes. Zij klampen zicht vast aan een andere plant (in de natuur) of aan een leidraad (in een gecultiveerd hopveld).
Zo klimt de plant tot zes à zeven meter hoog. In de winter sterven de bovengrondse delen af en overleeft de plant met de wortelstok in de bodem. In het vroege voorjaar lopen de wortelstokken weer uit. Het zijn die allereerste scheuten van de hop die als asperges gegeten kunnen worden. De oude Romeinen lustten er wel een maaltje van. De teelt van hopscheuten is nogal arbeidsintensief, vandaar de hoge kostprijs.

Harder
De harder is een weinig bekende vissoort in onze streken, toch komt hij ook voor in onze Belgische wateren, dichtbij de kust of verder landinwaarts in de estuaria en de Zeeschelde. Een vissoort om in de keuken te ontdekken. Harders behoren tot de Mugillidae, een in de wereld wijd verbreide vissenfamilie. In Engeland noemen ze de vis grey mullet. Niet te verwarren met red mullet, waarmee de Britten de zeebarbeel bedoelen. De Engelse lusten de vis vooral geroosterd. In Frankrijk, in het zuiden, apprecieert men de harder onder de namen mulet, muge of ‘lise’. De Italianen noemen hem cefalo of mugine.

Red Love®
Red Love®’s zijn recent ontwikkelde appels. Ze werden gekweekt door Markus Kobelt in Zwitserland. ‘Red Love’ is de verzamelnaam van een twintigtal gekruiste appelsoorten met rood vruchtvlees. Ze zijn vanbuiten en vanbinnen rood, met een witte lijn in het midden. Opengesneden is de binnenkant ster- of hartvormig. Ze hebben een hoog antioxidant gehalte (30-40% meer dan een gemiddelde appel). De appels worden verkocht onder het beschermd merk Red Love.

Tamarinde
Tamarinde is een Indiase boomvrucht die veel in gerechten wordt gebruikt. Van oorsprong komt de boom uit India maar tegenwoordig wordt hij in alle tropische gebieden gekweekt. De letterlijke vertaling van het woord ‘tamarinde’ is Indische dadel.
De tamarinde boom kan tot 25 m hoog worden. De vruchten zien eruit als bruine peulen. Als je er een openbreekt zie je dat de vrucht verdeeld is in compartimenten en in ieder vakje zit een zaadje. Het bruine en droge vruchtvlees is zoetzuur en is een heerlijke toevoeging in het eten.

Sot l’ y laisse
Sot l’ y laisse zijn twee kleine stukjes vlees aan weerskanten van de rug bij de kip, precies onder de aanhechting van de bouten. Het zijn eigenlijk de haasjes van de kip, ook wel de kippenoestertjes genoemd.
De naam komt van Napoleon, een groot kipliefhebber. Een keer zat hij kip te eten. Ze waren bijna klaar. De bediende wilde afruimen, maar de oestertjes zaten er nog aan. ‘C’est un sot qui l’y laisse’, zei Napoleon. Het is een zot die het eraan laat zitten. Vandaar de uitdrukking. Het heet het lekkerste stukje van de kip te zijn.

Garam masala
Garam masala is een Indische kruidenmengeling en betekent in het Hindi letterlijk “hete specerijen”.
De mengeling verschilt sterk van streek tot streek en zelfs van familie tot familie. De kruidenmix wordt van moeder op dochter doorgegeven waardoor het een echte familietraditie wordt. Typische ingrediënten zijn komijn, koriander, kardemom, zwarte peper, kaneel, kruidnagel,…

Kliswortel
Kliswortel is van oorsprong een oud Europees gewas, maar wordt nu voornamelijk in Japan gegeten. In veel Europese landen groeit de plant in het wild, vooral aan de bosranden.
In de tweede helft van de 20° eeuw nam het gebruik van de kliswortel toe in de keuken.
In Japanse gerechten wordt het gecombineerd met sojasaus, suiker en sesamolie. In sommige streken in Azië wordt de wortel gebruikt als snack, best te vergelijken met de chips die we hier kennen.
Maar de wortel kan even goed bereid worden zoals asperges op zijn Vlaams of zoals schorseneer, lichtjes verfrist met limoenschil.
De kliswortel staat met stip op Dirkjan’s groentelijst omwille van de smaak.

Maine d’ Anjou
Maine d ‘Anjou is een oud runderras dat al 2 eeuwen gekweekt wordt voor het vlees. Het is een sterk dier, geselecteerd om natuurlijk buiten te leven. Ze leven in kudde en kalveren op natuurlijke wijze. Doordat ze voortdurend buiten lopen en zich enkel voeden met gras en natuurlijke voeding, is het vlees rijk aan smaak en mooi van kleur.
Kenners beschouwen dit als vlees van uitzonderlijke kwaliteit.

Boksdoorn
Boksdoorn of oranjerode gojibes, af en toe ook wolfsbes genoemd, is rijk aan vitaminen en antioxidanten.
Het sap van de gojibessen werkt krachtgevend en is versterkend voor de gezondheid.
Enkel de rode bessen zijn eetbaar en zijn verkrijgbaar in gedroogde versie, vergelijkbaar met krenten.
De vruchtjes worden veelal verwerkt in sappen.
De bessen zijn zeer lekker en hebben een zachte zoethout toets.

Stinking bishop
De stinking bishop peer is vernoemd naar een beruchte boer uit Gloucestershire, Frederick Bishop, bijgenaamd stinkende Bishop, geboren in het midden van de 19e eeuw. Hij verwierf die naam omwille van zijn opvliegend temperament. Op een dag verkocht hij een koe op de markt en deed al zijn geld op in de local pub. Toen hij dronken thuis kwam werd hij kwaad omdat de fluitketel niet snel genoeg opwarmde en schoot het ding aan flarden.

Bavette of flanksteak
Een Flank Steak is een snit uit de flank van het rund. De flank steak wordt ook bavette de flanchet of gewoon bavette genoemd.

Miss Blush
Miss Blush is een kleurrijke, ronde vastkokende aardappel. De aardappel valt op door de rode schil met lichtgele vlekken. De aardappel heeft een fijne, gladde huid en kan daarom prima in de schil verwerkt worden. De aardappel is erg lekker gebakken in schijfjes of in partjes, met wat rozemarijn en zeezout, uit de oven of grill.

Duroc d’olives
Duroc d’ olives is een varkensras dat het beste voedsel gekregen heeft, zoals tarwe, gerst en mais. Bovendien wordt het voeder aangevuld met olijfolie als vetbron. Dit resulteert in een mals stukje vlees met een lekkere smaak. Heerlijk!

Spinnenkop
De spinnenkop is eens stukje rundsvlees dat vastzit aan de dikke bil en zich in de holte van het schaambeen van het rund bevindt. Het rode stuk dankt zijn naam aan de mate van doorregenheid, dat doet denken aan een spinnenweb. De spinnenkop oogt vreemd, maar is zeer nuttig. De slager kan er de kwaliteit van het vlees en van het hele rund aan aflezen.
Je zult dit stukje vlees moeten bestellen en dan nog best bij een bevriende slager, want hij eet dat liever zelf op!

Sneeuwhoen
De sneeuwhoen, of “grouse” in het Engels, komt voor op de Britse eilanden, en dan voornamelijk in Schotland en Engeland en sporadisch in Wales en Ierland. Deze hoen leeft in en van de heide en eet vooral bosbessen. Dit geeft ook de typische smaak aan de sneeuwhoen.
Speciaal aan dit dier is dat hij in de zomer een grijsbruine kleur heeft en in de winter wordt hij wit.
De sneeuwhoen is vrij exclusief, want beperkt verkrijgbaar. Er wordt slechts een beperkte periode per jaar op gejaagd. De jacht op de sneeuwhoen is internationaal vermaard en deelname is heel duur.
De meesten onder ons kennen de sneeuwhoen van de afbeelding op de Schotse whisky “The Famous Grouse”.
Grouse is één van de culinaire hoogstandjes van Taste and Colours, die we één keer per jaar op ons menu zetten.Maine d’ Anjou

Maine d ‘Anjou is een oud runderras dat al 2 eeuwen gekweekt wordt voor het vlees. Het is een sterk dier, geselecteerd om natuurlijk buiten te leven. Ze leven in kudde en kalveren op natuurlijke wijze. Doordat ze voortdurend buiten lopen en zich enkel voeden met gras en natuurlijke voeding, is het vlees rijk aan smaak en mooi van kleur.
Kenners beschouwen dit als vlees van uitzonderlijke kwaliteit.

Boksdoorn

Boksdoorn of oranjerode gojibes, af en toe ook wolfsbes genoemd, is rijk aan vitaminen en antioxidanten.
Het sap van de gojibessen werkt krachtgevend en is versterkend voor de gezondheid.
Enkel de rode bessen zijn eetbaar en zijn verkrijgbaar in gedroogde versie, vergelijkbaar met krenten.
De vruchtjes worden veelal verwerkt in sappen.
De bessen zijn zeer lekker en hebben een zachte zoethout toets.

Hoppescheuten

Hop is een doorlevende klimplant, zelfs de langste kruidachtige klimplant in onze flora. Ze behoort tot de familie van de hennepachtigen. De stengel heeft een vier- tot zeskantig uitzicht en voelt ruw en knobbelig aan. Hij is immers bezet met fijne ankervormige haartjes. Zij klampen zicht vast aan een andere plant (in de natuur) of aan een leidraad (in een gecultiveerd hopveld).
Zo klimt de plant tot zes à zeven meter hoog. In de winter sterven de bovengrondse delen af en overleeft de plant met de wortelstok in de bodem. In het vroege voorjaar lopen de wortelstokken weer uit. Het zijn die allereerste scheuten van de hop die als asperges gegeten kunnen worden. De oude Romeinen lustten er wel een maaltje van. De teelt van hopscheuten is nogal arbeidsintensief, vandaar de hoge kostprijs.

Wat is stinking bishop?

De stinking bishop peer is vernoemd naar een beruchte boer uit Gloucestershire, Frederick Bishop, bijgenaamd stinkende Bishop, geboren in het midden van de 19e eeuw. Hij verwierf die naam omwille van zijn opvliegend temperament. Op een dag verkocht hij een koe op de markt en deed al zijn geld op in de local pub. Toen hij dronken thuis kwam werd hij kwaad omdat de fluitketel niet snel genoeg opwarmde en schoot het ding aan flarden.

Wat is cherimoya?

De cherimoya is een tropische plant en komt oorspronkelijk voor in de hoogland valleien van de Andes in Peru, Ecuador, Colombia en Bolivia tussen 1000 en 2000 meter hoogte. De vrucht wordt veel in Chili geteeld en het land is een van de grootste exporteurs van cherimoya in de regio. De noordelijkste teeltgebieden zijn het Middellandse Zeegebied (Spanje en Israël) en China. De vrucht behoort tot de groep van tropische roomappels en wordt ook wel de Jamaica-appel genoemd.
De vruchten zijn ovaal, vaak lichtelijk langwerpig en hartvormig, 10 – 20 cm lang en met een diameter van 7 – 10 cm, met een leerachtige, gladde groene schil. Het vruchtvlees is wit met vele zwarte pitten en zeer zoet. Toch bevat de vrucht maar 13 g koolhydraten en 62 kcal per 100 gram.
Deze vrucht wordt ook steeds vaker in Nederland en België op markten en in supermarkten verkocht.
In de omgeving van Motril, Spanje wordt er een fruitige likeur van de cherimoya gemaakt.

Wat is bavette of flanksteak?

Een Flank Steak is een snit uit de flank van het rund. De flank steak wordt ook bavette de flanchet of gewoon bavette genoemd.

Wat is Miss Blush?

Miss Blush is een kleurrijke, ronde vastkokende aardappel. De aardappel valt op door de rode schil met lichtgele vlekken. De aardappel heeft een fijne, gladde huid en kan daarom prima in de schil verwerkt worden. De aardappel is erg lekker gebakken in schijfjes of in partjes, met wat rozemarijn en zeezout, uit de oven of grill.

Wat is duroc d’olives?

Duroc d’ olives is een varkensras dat het beste voedsel gekregen heeft, zoals tarwe, gerst en mais. Bovendien wordt het voeder aangevuld met olijfolie als vetbron. Dit resulteert in een mals stukje vlees met een lekkere smaak. Heerlijk!

Wat is spinnenkop?

De spinnenkop is eens stukje rundsvlees dat vastzit aan de dikke bil en zich in de holte van het schaambeen van het rund bevindt. Het rode stuk dankt zijn naam aan de mate van doorregenheid, dat doet denken aan een spinnenweb. De spinnenkop oogt vreemd, maar is zeer nuttig. De slager kan er de kwaliteit van het vlees en van het hele rund aan aflezen.
Je zult dit stukje vlees moeten bestellen en dan nog best bij een bevriende slager, want hij eet dat liever zelf op!

Wat is sneeuwhoen?

De sneeuwhoen, of “grouse” in het Engels, komt voor op de Britse eilanden, en dan voornamelijk in Schotland en Engeland en sporadisch in Wales en Ierland. Deze hoen leeft in en van de heide en eet vooral bosbessen. Dit geeft ook de typische smaak aan de sneeuwhoen.

Speciaal aan dit dier is dat hij in de zomer een grijsbruine kleur heeft en in de winter wordt hij wit.

De sneeuwhoen is vrij exclusief, want beperkt verkrijgbaar. Er wordt slechts enkele weken per jaar op gejaagd. De jacht op de sneeuwhoen is internationaal vermaard en deelname is heel duur.

De meesten onder ons kennen de sneeuwhoen van de afbeelding op de Schotse whisky “The Famous Grouse”.

Grouse is één van de culinaire hoogstandjes van Taste and Colours, die we één keer per jaar op ons menu zetten.Maine d’ Anjou

Maine d ‘Anjou is een oud runderras dat al 2 eeuwen gekweekt wordt voor het vlees. Het is een sterk dier, geselecteerd om natuurlijk buiten te leven. Ze leven in kudde en kalveren op natuurlijke wijze. Doordat ze voortdurend buiten lopen en zich enkel voeden met gras en natuurlijke voeding, is het vlees rijk aan smaak en mooi van kleur.
Kenners beschouwen dit als vlees van uitzonderlijke kwaliteit.

Boksdoorn

Boksdoorn of oranjerode gojibes, af en toe ook wolfsbes genoemd, is rijk aan vitaminen en antioxidanten.
Het sap van de gojibessen werkt krachtgevend en is versterkend voor de gezondheid.
Enkel de rode bessen zijn eetbaar en zijn verkrijgbaar in gedroogde versie, vergelijkbaar met krenten.
De vruchtjes worden veelal verwerkt in sappen.
De bessen zijn zeer lekker en hebben een zachte zoethout toets.

Hoppescheuten

Hop is een doorlevende klimplant, zelfs de langste kruidachtige klimplant in onze flora. Ze behoort tot de familie van de hennepachtigen. De stengel heeft een vier- tot zeskantig uitzicht en voelt ruw en knobbelig aan. Hij is immers bezet met fijne ankervormige haartjes. Zij klampen zicht vast aan een andere plant (in de natuur) of aan een leidraad (in een gecultiveerd hopveld).
Zo klimt de plant tot zes à zeven meter hoog. In de winter sterven de bovengrondse delen af en overleeft de plant met de wortelstok in de bodem. In het vroege voorjaar lopen de wortelstokken weer uit. Het zijn die allereerste scheuten van de hop die als asperges gegeten kunnen worden. De oude Romeinen lustten er wel een maaltje van. De teelt van hopscheuten is nogal arbeidsintensief, vandaar de hoge kostprijs.

Wat is stinking bishop?

De stinking bishop peer is vernoemd naar een beruchte boer uit Gloucestershire, Frederick Bishop, bijgenaamd stinkende Bishop, geboren in het midden van de 19e eeuw. Hij verwierf die naam omwille van zijn opvliegend temperament. Op een dag verkocht hij een koe op de markt en deed al zijn geld op in de local pub. Toen hij dronken thuis kwam werd hij kwaad omdat de fluitketel niet snel genoeg opwarmde en schoot het ding aan flarden.

Wat is cherimoya?

De cherimoya is een tropische plant en komt oorspronkelijk voor in de hoogland valleien van de Andes in Peru, Ecuador, Colombia en Bolivia tussen 1000 en 2000 meter hoogte. De vrucht wordt veel in Chili geteeld en het land is een van de grootste exporteurs van cherimoya in de regio. De noordelijkste teeltgebieden zijn het Middellandse Zeegebied (Spanje en Israël) en China. De vrucht behoort tot de groep van tropische roomappels en wordt ook wel de Jamaica-appel genoemd.
De vruchten zijn ovaal, vaak lichtelijk langwerpig en hartvormig, 10 – 20 cm lang en met een diameter van 7 – 10 cm, met een leerachtige, gladde groene schil. Het vruchtvlees is wit met vele zwarte pitten en zeer zoet. Toch bevat de vrucht maar 13 g koolhydraten en 62 kcal per 100 gram.
Deze vrucht wordt ook steeds vaker in Nederland en België op markten en in supermarkten verkocht.
In de omgeving van Motril, Spanje wordt er een fruitige likeur van de cherimoya gemaakt.

Wat is bavette of flanksteak?

Een Flank Steak is een snit uit de flank van het rund. De flank steak wordt ook bavette de flanchet of gewoon bavette genoemd.

Wat is Miss Blush?

Miss Blush is een kleurrijke, ronde vastkokende aardappel. De aardappel valt op door de rode schil met lichtgele vlekken. De aardappel heeft een fijne, gladde huid en kan daarom prima in de schil verwerkt worden. De aardappel is erg lekker gebakken in schijfjes of in partjes, met wat rozemarijn en zeezout, uit de oven of grill.

Wat is duroc d’olives?

Duroc d’ olives is een varkensras dat het beste voedsel gekregen heeft, zoals tarwe, gerst en mais. Bovendien wordt het voeder aangevuld met olijfolie als vetbron. Dit resulteert in een mals stukje vlees met een lekkere smaak. Heerlijk!

Wat is spinnenkop?

De spinnenkop is eens stukje rundsvlees dat vastzit aan de dikke bil en zich in de holte van het schaambeen van het rund bevindt. Het rode stuk dankt zijn naam aan de mate van doorregenheid, dat doet denken aan een spinnenweb. De spinnenkop oogt vreemd, maar is zeer nuttig. De slager kan er de kwaliteit van het vlees en van het hele rund aan aflezen.
Je zult dit stukje vlees moeten bestellen en dan nog best bij een bevriende slager, want hij eet dat liever zelf op!

Wat is sneeuwhoen?

De sneeuwhoen, of “grouse” in het Engels, komt voor op de Britse eilanden, en dan voornamelijk in Schotland en Engeland en sporadisch in Wales en Ierland. Deze hoen leeft in en van de heide en eet vooral bosbessen. Dit geeft ook de typische smaak aan de sneeuwhoen.

Speciaal aan dit dier is dat hij in de zomer een grijsbruine kleur heeft en in de winter wordt hij wit.

De sneeuwhoen is vrij exclusief, want beperkt verkrijgbaar. Er wordt slechts enkele weken per jaar op gejaagd. De jacht op de sneeuwhoen is internationaal vermaard en deelname is heel duur.

De meesten onder ons kennen de sneeuwhoen van de afbeelding op de Schotse whisky “The Famous Grouse”.

Grouse is één van de culinaire hoogstandjes van Taste and Colours, die we één keer per jaar op ons menu zetten.

Geen reactie's

Geef een reactie