Taste And Colours © - since 1999

Bye, bye basilicum

Bye, bye basilicum

Basilicum bij de mozzarella, bij de tomaat, door de sla. Basilicum in de saus en natuurlijk basilicum verwerkt tot pesto.
Het is inmiddels het meest geziene potje kruiden op het aanrecht. Ja, basilicum is een lekker kruid. En er zijn ook spannender varianten verkrijgbaar zoals Griekse basilicum, Genovese basilicum of de anijsvariant. En toch zeg ik: bye bye basilicum!

Er zijn zo veel andere smaakmakers die nu geen kans krijgen, omdat dit groene blaadje van geen wijken weet. Het wordt hoog tijd dat we wat meer creativiteit inzetten bij het gebruik van kruiden, planten en bloemen op het bord en nieuwe smaken ontdekken.

Bieslookbloem

Ik vervang graag basilicum door de bieslookbloem bij een verfrissende tomatensla. In combinatie met een vinaigrette van vers appelsap, een zachte olijfolie en een kleine scheut gerijpte appelazijn. Zo’n  zachte zoetzure vinaigrette zorgt voor een verrassende smaak samen met de zoete rijpe tomaat.

Oregano- of marjoleinbloem

Of neem de oregano- of marjoleinbloem op een toast met mozzarella, tomaat en olijfolie. De  kleine bloem heeft een zeer aangename smaak, net wat milder dan de blaadjes. Het doet mij denken aan zonnige vakanties in Frankrijk of Italië. Dan wordt een klassieker net even anders.

Venkelpollen

Ook gedroogde venkelpollen of venkelbloem zijn een topsmaakmaker in een zomerse tomatensalade. Als de pollen goed gedroogd zijn, kunt u ze zeker 2 jaar op een donkere frisse plaats bewaren.

Heb ik u overtuigd? Neem dan uw laatste basilicum en verwerk het tot pesto. Maak de weg vrij voor andere kruiden en bloemen, experimenteer vooral. Een leuke bonus: de bloemen maken uw gerecht ook nog eens extra mooi.

Laat het smaken,
Dirkjan

Geen reactie's

Geef een reactie